diumenge, 28 d’octubre del 2012

Espai i forma

L'espai i la forma és un dels 5 continguts de matemàtiques, que cal treballar a l'escola. 

Quan parlem d'espai i forma ens referim a l’eina mental que ens fa possible comprendre i dominar l’espai que ens envolta.
Dins d'aquesta definició, cal treballar:
-  Anàlisi de les característiques i propietats de les figures geomètriques
-  Localització i descripció de relacions espacials
-  Identificació i aplicació de transformacions geomètriques
-  Utilització de la visualització i de models geomètrics per resoldre problemes

Algunes recomanacions per treballar l'espai i la forma a Infantil i Cicle Inicial són:

1. Cal tenir molta varietat de material per treballar l'espai i la forma (geometria) a la classe. Podem fer un racó de geometria o una capsa amb tot el material, i que totes les classes d'infantil puguin utilitzar-la.

2. La millor manera de treballar la geometria és en racons de treball, en grups de 4 o 6 nens/es, per tal que puguin manipular bé els materials i vivenciar les nocions d'espai i forma.

3.  La geometria ha de ser vivencial i manipulativa, ja que per entendre el món que ens envolta hem de ser persones actives i aprendre experimentant amb aquest món. 

4. És millor començar pel volum: cilindre, cub, esfera... (que és el que veuen en el món que ens envolta). Després ho passem al pla: quadrat, triangle, rodona. No hem d'oblidar que els nens i nenes són en 3D!

Algunes idees originals per treballar la geometria:

- Els nens i nenes poden representar un conte tradicional amb dibuixos simbòlics, utilitzant figures geomètriques.

Per exemple, el conte d'Els 3 porquets el podem dibuixar utilitzant un quadrat petit, un mitjà i un de gran. A cada quadrat podem atribuïr-li un color diferent. El llop pot ser un rectangle marró, etc. 

- Podem treballar matemàtiques a partir de vídeos concrets de la magnífica web: Una mà de contes. Per exemple: La caravana de la Júlia.


- Experimentar amb caixes: després de Nadal podem demanar a les famílies que ens portin les caixes de joguines que ens han regalat el Pare Noel o els Reis. Amb les caixes els nens i nenes jugaran a obrir-tancar, dins-fora, construiran entre tots un castell, una casa, un tren... Després també podem demanar-los que guardin les capses de tal manera que ocupin el mínim volum.



1 comentari:

  1. Ostras ! m'ha agradat molt la proposta.
    gràcies pels links , me'ls miraré bé i segur que fem alguna cosa de les que hi han !
    merci !!

    ResponElimina